Jo Röpcke stierf in Cannes op 24 mei 2007, een jaar geleden. Dat zegt alles over de man. Nederlandse lezers worden hier wellicht niet wild van, maar voor Belgen boven de dertig was Jo Röpcke een monument zonder voorgaande. Een van de drie, vier vakmensen die bijna dertig jaar woog op het geweten van de Vlaamse jeugd. Toch deed de man niets anders dan in een stoel zitten en over film praten.
Van 1962 tot 1991 presenteerde hij voor de BRT het filmprogramma PREMIÈRE. Zag je Jo op het scherm, wist je dat het donderdag was. Hij had elke keer een zevental fragmenten bij van films die net uit waren in de bioscoop. Resultaat van een hele week in het donker zitten en onderhandelen met de uitbaters om een bepaald fragment van zijn keuze uit te zenden. Het was drie decennia lang het enige filmprogramma op tv. Iedereen keek ernaar (uit). Om na afloop onmiddellijk over te schakelen op LE CARROUSEL DES IMAGES van Sélim Sasson op RTBF, die het ook lang heeft uitgezongen. Een blinde zag meteen de verschillen in presenteerstijl. Sélim deed het met Latijns brio, hoorde zichzelf graag praten. Sélim schuwde bovendien man en paard niet.

Hoewel hij 89 jaar werd, kwam de dood van Roger Moore als een volslagen verrassing. Telkens Roger voor een camera verscheen, was hij goedlachs, een levende reclame voor James Bond. De interviewer ter wille zocht hij steeds naar een puntig antwoord.

Bij uitbreiding kunnen we dat ook zeggen over zijn Bond-carrière. Hij speelde in evenveel Bondfilms als Connery, maar deed er een jaar langer over. Uiteindelijk moest hij de rol lossen omdat hij te oud werd om de viriele kerel uit te hangen.

"Ik ben meer naar mijn stand-in aan het kijken, dan andersom," zo verklapte hij, bij de opnamen van For your Eyes only. Ook de love interest met de 30 jaar jongere Carole Bouquet werd niet geloofwaardig meer. Roger mocht en wilde nog twee films doen, ook omdat Octopussy de concurrentie van Never Say Never moest aangaan. 

Als kleine jongen -zowat tien ten tijde van Goldfinger- kende ik wel de impact van James Bond maar had nog geen Bondfilm achter de kiezen. De eerste films waren KNT en voor een Bondfilm op tv was het zo’n dertig jaar te vroeg. Ik meen dat ik You only live twice als eerste Bondfilm mag markeren. Dr No tot en met Thunderball heb ik later ingehaald.

Bovenstaande titel, tagline van GOLDENEYE, leen ik even omdat de gelegenheid zich perfect aandient: jullie kennen me immers niet, nog niet.

Als nieuwbakken columnist op deze Misdaadsite past het dat ik me eerst voorstel voor ik jullie bekogel met mijn zogenaamde kennis van zaken. Niet dat je die kennis met een korreltje zout zou moeten nemen, maar ik wil me niet mooier voordoen dan ik ben.

Danny Boyle zal de regie in de handen nemen voor ‘Bond 25’. Daarmee valt de eerste domino in de opbouw naar de film die door EON Productions als een jubileum zal worden opgevat.

Daarmee wordt het ook definitief dat Daniel Craig opnieuw 007 zal spelen, iets waar de voorbije jaren wel eens geheimzinnig over werd gedaan.  

Er zit een nieuw boek in de pijplijn: een totaal herschreven versie van mijn James Bond All-in, met nieuwe structuur en verhalen. 

Lashana Lynch zou de eerste vrouwelijke James Bond worden. Laat me niet lachen. In de volgende film, nog gemeenlijk Bond 25 genoemd, zit alvast een scène waarin het personage van Lynch met ‘OO7’ wordt aangesproken. Even raden: Daniel zit met pensioen op Jamaica en het nummer 007 is weer available. 

CASINO ROYALE, de 21st Bondfilmwordt voor de eerste keer vertoond met een live score, uitgevoerd door een volledig symfonisch concert. Uiteraard is de mythische Royal Al bert Halle de meest geschikte locatie. 

50 jaar James Bond kwam er in 2012, als hulde aan 50 jaar films over James Bond. Het is een vereenvoudigde heruitgave van James Bond All in, minus alles over de boeken. Als auteur vind ik dat spijtig, maar ik begrijp dat de focus in dit boek op de films moest liggen. Laatst besproken film: Skyfall.

 

Na het winnen van de quiz op VTM - de vraag van één miljoen - stelde iemand bij Teek voor: waarom schrijf je daar geen boek over? Zodoende. Vermits Teek zelf de uitgave verzorgde, werd dit dus mijn allereerste boek. De James Bond-saga werd elf jaar nadien opnieuw uitgegeven door Van Halewyck. Een stuk professioneler en met mooie foto's. Het boek bleef gebaseerd op hetzelfde stramien, maar werd helemaal herzien en aangevuld. 

Pagina 1 van 2