In de thriller Kunstroof spelen het dorpje Falmignoul en haar bewoners een belangrijke rol. Falmignoul is een typisch Ardens dorpje, 8 km ten zuiden van Dinant, te midden van een ongerepte natuur. Kunstroof mag zich verheugen op positieve commentaren, maar daarnaast raakten vele lezers geïntrigeerd door dit onverwachte, boeiende kader. Iemand opperde dat hij er zo naartoe zou trekken. Welnu, die kans wordt binnenkort realiteit. 

 

Kantelmomenten gebeuren onveranderlijk in een fractie van een seconde. Wie er bij is, herinnert zich alleen maar verwarring en verstarring. Alsof een zeis alle motorische capaciteiten weg maait.
Lang voor de onafwendbare impact van iets werkelijkheid wordt, vecht elke getuige tegen dit fysieke onvermogen om te bewegen, te roepen, om de beklemmende verdwazing af te werpen. De enige daad te plegen die mensenlevens redt.
Het is normaal afzijdig te blijven als je zelf niet in gevaar verkeert. Alert reageren zit niet in ons DNA. Slechts wie geleerd heeft van die fouten, komt in aanmerking als held.
Arturo Dias is zo’n held.

De zaak Mark Rothko mag tegenwoordig in de vergetelheid zijn geraakt, van 1971 tot 1979 was het een hit in alle krantenkoppen. De zaak Rothko werd het schoolvoorbeeld van de zwendel waaraan goedgelovige kunstenaars bloot staan bij het valideren van hun werk. De reeks processen die de nazaten van Mark Rothko uiteindelijk won werd meteen de rechtspraak waar de kunstwereld zich nu aan spiegelt. Sindsdien worden professionele relaties in de kunst gebetonneerd in dikke contracten.

Le coin fleuri is in Kunstroof een centrale plaats in het dorp. Arturo Dias arriveert er voor het eerst en blijft er overnachten. Later in het verhaal is het café de uitvalsbasis voor de politie, recht tegenover het kasteel. 

Op Crimezone kreeg ik enkele mooie opmerkingen over mijn boek Kunstroof. Kees De Bree, hoofdcommentator van Crimezone, had wel wat opbouwende opmerkingen. Maar zijn besluit is hoopgevend.
De andere commentaren zijn van lezers die het boek hebben gelezen in het kader van een leesclub.

Arturo Dias belandt in het onooglijke stadje Damme, op zoek naar zijn dochter Sara. Hij heeft ontdekt dat ze als undercover journaliste het imperium onderzoekt van de Nederlandse zakenman en witteboordcrimineel Herwig Verduyn. Daardoor dreigt ze in grote moeilijkheden te geraken.

Mijn goede vriend Paul Jacobs was zo bereidwillig mijn boek te lezen en het als bevoorecht commentator te voorzien van een blurb. Dat is zo'n enthousiaste kreet op de cover. 

Op zaterdag 24 en zondag 25 oktober organiseer ik een begeleide wandeling door Mechelen, in het kader van Arturo Dias. Dit in samenwerking met de Standaard Boekhandel Mechelen en de Vlaamse Misdaadauteurs - VVMA.

Op zondag 18 januari 2015 werd het Arturo Dias-genootschap gesticht. Het genootschap ondersteunt auteur Raymond Rombout in zijn ijver om zich kenbaar te maken als thrillerauteur.

Naar aanleiding van Damse Dagen wilde RING-TV een interview doen. Je ziet me wandelen in de natuur rond Weerde, die een heel klein beetje aan Damme doet denken. 

 

Pagina 1 van 2