Mijn maandelijkse illusie

Ik ben alleenstaande met drie kinderen in co-ouderschap. Houd er even je hoofd bij.

In een naïeve poging een druppel te plengen in de Kalahari, wil ik het hebben over het maandloon van afgelopen jaar.

Dat was bruto 4.093 euro. Mooi hé? Daarin was begrepen: toelagen voor tweetaligheid, specialisatie en productiviteit (écht waar). Nadat RSZ, fiscus, vakbond, mutualiteit, Integratie en Pensioendienst langs de kassa zijn gepasseerd, bleef daar 2585 euro van over. Om mijn inkomsten te verhogen had ik recht op kindergeld, maaltijdscheques en zo’n 100 euro varia. Brengt het totaal opnieuw op 3074 euro. In het handje. Voor even.

Drie kinderen, een auto, een huurwoning. In omgekeerde volgorde kost me dat maandelijks 872, 600 (lening, kosten, verzekering, belasting, benzine) en 311 euro (school, medisch, lidgelden, vakantie en maandgeld). Tussenstop: 1.291 euro. Energie (elektriciteit, gas, water, telefoon, internet, distributie) knabbelt 216 euro af. Krant 22 per maand, de Vlaamse Zorgkas 1 euro. Huisverzekeringen 83 euro. Even kijken: 969 euro. Fiscale jaarrekening: 102 euro. Eindresultaat: 867 euro. In het handje. Voor even.

Valt nog te betalen: fouten, ongelukken en verplichtingen (schoorsteen, boetes, herstellingen, franchise huishoudelijke ongelukjes, vuilniszakken, impulsaankopen. Van het overschot betaal ik voeding, drank, vertier, kledij, geschenkjes en kerstboom voor 4 personen.

Dat kietelt de witte ridder in mij. Ondanks een startkapitaal van meer dan 4.000 euro, houdt mijn kleine familie daar dik 700 euro van over.

Ik vroeg me af hoeveel belastingen daarbij waren. Van bruto- naar nettoloon verdwijnt 1508 euro (A) aan voornafnames. In alle vaste kosten is 21 % BTW begrepen (behalve huur, krant en lidgelden). Sta vrij om te controleren, maar we spreken over 300 euro. (B) Behalve BTW zit er nog accijnzen op benzine en elektriciteit. (C) Van de 867 euro die me rest mag ik 21 % aftrekken (D). Eenmaal per jaar is de fiscus daar weer voor zijn maandelijkse 102 euro €. Tel A tot E samen en je komt op 2.123 euro.

Slotsom: Leven kost ongeveer 2000 euro. Daar betaal je 2100 belasting op en de rest is voor jou.

Hoewel ik dit beleef, wil ik dit niet aanvaarden.

Overleven lukt dus niet alleen, zeker niet met gezinslast. Dan heb ik het uitsluitend over de praktische kant, want met een lege portemonnee blijven er niet veel edele gevoelens over om te cultiveren. Alleen tweeverdienersgezinnen kunnen nog op restaurant of op reis.  We zijn betalende zombies geworden, nauwelijks levende trechters die loon converteren naar belasting, hooguit vooruit te branden door overdadige prikkels in onze kont zoals die alles enthousiasmerende klimaatbetoging. Veel verschil is er niet meer met die sloebers uit Ghana die een halve euro per dag verdienen door goudontginning.  

De politieke partij die zijn doelgroep uitsluitend zoekt bij het heil van alleenstaanden zit gebeiteld in het parlement. Ze krijgt mijn wanhopige stem. Maar ja, op politiek moeten we onze boontjes al lang niet meer te wijk leggen. Remember Marakesh.

Volgende maand ben ik gepensioneerd. Ik denk dat ik mijn vrije tijd ga gebruiken om te betogen. Hoeveel zou zo’n geel hesje kosten?